Un psiholog creştin te învaţă cum să-ţi ajuţi prietenii, familia şi colegii
Durata de livrare: 24-48 ore
Sprijinitorul semenilor: Un psiholog crestin te invata cum sa-ti ajuti prietenii, familia si colegii
Sprijinitorul semenilor este cartea care a ajutat mii de oameni:
• să devină mai sensibili faţă de sentimentele altora;
• să înveţe cum să se ocupe de „persoanele problemă”;
• să înveţe cum să folosească principii similare celor utilizate de profesionişti în sprijinirea semenilor;
• să ştie când şi spre cine să-i îndrume pe semeni.
S-ar putea să întrebi: „Dacă prima ediţie a fost atât de bună, de ce a avut nevoie de revizuire? Dacă un lucru nu e stricat, de ce să-l repari?”
Autorul răspunde: „De la apariţia primei ediţii, s-au produs multe schimbări – schimbări în tehnicile de consiliere, în abordările echipării, în descoperirile din domeniul cercetării şi în tipurile de probleme explorate. Mai dramatice, probabil, au fost schimbările atitudinilor faţă de consiliere... Unul din scopurile iniţiale ale acestei cărţi nu mai este de actualitate: nu mai există nevoia de a-i convinge pe credincioşi că ar trebui să-i sprijinim pe semeni. Majoritatea sunt deja convinşi de acest lucru.”
DR. GARY R. COLLINS este preşedintele Asociaţiei Americane a Consilierilor Creştini şi editor al publicaţiei Christian Counseling Today. Psiholog clinic, Collins a fost profesor de psihologie la Trinity Evangelical Divinity School timp de 20 de ani şi a scris peste 40 de cărţi. Collins şi soţia lui, Julie, sunt părinţii a două fete adulte.
CUPRINS:
Prefata
1. Esenta lucrarii de sprijinire a oamenilor
2. Bazele lucrarii de sprijinire a oamenilor
3. Tehnicile de sprijinire a oamenilor
4. Directia sprijinirii oamenilor
5. Sprijinirea paraprofesionala a oamenilor
6. Stresul si sprijinirea oamenilor
7. Ajutorul in situatii de criza
8. Sprijinirea oamenilor disperati
9. Sprijinul prin telefon
10. Sprijinirea oamenilor in cadrul bisericii
11. Sprijinirea prin prevenire
12. Ajuta-te singur!
Exercitii de crestere pentru sprijinitor
Prefata
"Daca un lucru nu este stricat, nu-l repara!"
Nu-mi amintesc unde am auzit pentru prima data aceasta mostra de intelepciune, dar ea mi-a revenit in minte de cateva ori in timp ce lucram la revizuirea acestei carti.
Cu aproape douazeci de ani in urma, dupa o serie de prelegeri sustinute in Colorado, unii dintre cei prezenti in auditoriu mi-au sugerat ca aceste discursuri ar trebui revizuite si puse intr-o carte. Au trecut cativa ani pana cand mi-am facut timp pentru aceasta, iar dupa finalizarea manuscrisului, am asezat dosarul intr-un sertar si m-am ocupat de alte lucruri. Dupa ceva timp mi-am amintit de el in mod accidental in discutia cu un prieten editor care m-a convins sa sterg praful de pe manuscris pentru a putea fi trimis la tipar. Cartea care a rezultat a fost primita bine, s-a vandut in mai multe exemplare decat oricare alta carte pe care am scris-o si a ajuns sa fie tradusa in mai multe limbi. Ea a continuat sa fie disponibila timp de cincisprezece ani. Principiile care alcatuiau continutul cartii originale sunt inca relevante -- "daca un lucru nu este stricat, de ce sa-l repari?" Raspunsul este ca, de la aparitia primei editii, s-au petrecut multe schimbari -- schimbari in tehnicile de consiliere, in abordarile echiparii, in descoperirile din domeniul cercetarii si in tipurile de probleme explorate. Mai dramatice, probabil, au fost schimbarile atitudinilor fata de consiliere.
De exemplu, in al doilea paragraf al primei editii am scris urmatoarele cuvinte:
Putine lucruri s-au scris pana acum pentru a-i asista pe consilierii crestini laici (sau paraprofesionisti, pentru a folosi termenul prin care sunt descrisi acesti oameni in literatura psihologica). In forma tiparita nu exista aproape nimic care sa arate ca lucrarea de consiliere poate fi si trebuie sa fie o dimensiune importanta a extinderii bisericii inspre semeni. In urma cu cativa ani am ajuns sa realizam ca evanghelizarea nu era doar responsabilitatea pastorilor si a lui Billy Graham. Au inceput sa se scrie carti care demonstrau ca evanghelizarea era sarcina laicilor pregatiti de liderii bisericilor. Acum a venit timpul sa facem aceeasi mutatie in domeniul consilierii. Laicul, indeosebi laicul crestin, trebuie sa-si asume o responsabilitate mai mare in ce priveste implinirea nevoilor celor care cauta consolare, prietenie si indrumare. Nu ne putem permite sa lasam ajutorarea oamenilor doar in seama profesionistilor sau a pastorilor supraaglomerati.
De la scrierea acestor cuvinte am asistat la o crestere enorma a interesului fata de consilierea laica. In timpul ultimelor decenii au aparut, atat in comunitatile seculare, cat si in cele crestine, o sumedenie de carti si programe de echipare. Consilierea laica este acum larg acceptata. Astfel, unul dintre scopurile initiale ale acestei carti a disparut; nu mai este nevoie sa-i convingem pe credinciosi ca trebuie sa fim sprijinitori ai oamenilor. Majoritatea sunt deja convinsi.
Totusi, in pofida cartilor concurente, acest mic volum a continuat sa constituie baza programelor de echipare a celor dedicati sa-i sprijine pe oameni in mai multe biserici, colegii si organizatii crestine. Prin ea am cautat sa ofer un ghid de indrumare practica pentru ajutorarea altora -- indrumari clare, usor de inteles, dezbracate de jargonul psihologic sofisticat, bazate pe Scriptura, concise si exacte din punct de vedere al studiilor psihologice. Scopul ramane valabil si pentru aceasta a doua editie. Prin urmare, in multe privinte, prima editie "nu este stricata", dar este depasita. Din acest motiv, are nevoie sa fie reparata si adusa la zi in conformitate cu anii nouazeci si inceputul secolului al XXI-lea. In urmatoarele pagini am integrat informatii noi si descoperiri mai recente, impreuna cu cateva concluzii proaspete in ce priveste ajutorarea oamenilor. Aceasta noua editie adauga informatii pe tema stresului, ofera tehnici mai detaliate pentru sprijinirea oamenilor, face trimitere la cateva dintre cartile si articolele recente pe tema consilierii laice, evita limbajul sexist din editia anterioara si adauga cateva exemple noi. Repet, am scris despre metode fara a incerca sa redau informatii privind problemele specifice, cum ar fi depresia, anxietatea, conflictul marital sau tulburarile de comportament. Alte carti ofera informatii despre aceste teme si altele asemenea lor.
Initial, Sprijinitorul semenilor a fost parte a unui program de instruire conceput pentru a-i echipa pe laici cu diverse abilitati de ajutare a oamenilor. In urma cu cativa ani, manualul de instruire care insotea aceasta carte nu a mai fost tiparit, dar am continuat sa primesc scrisori de la oameni care inca incearca sa gaseasca copii ale vechiului manual. In locul unui manual nou si actualizat, finalul acestei carti include exercitii de aprofundare pentru fiecare capitol. Aceasta va permite sa cititi cartea intr-una din cele trei modalitati. Puteti citi textul, omitand restul. Puteti citi textul incercand sa faceti exercitiile pe cont propriu.
In fine, puteti citi textul intalnindu-va cu un grup, facand impreuna exercitiile si aplicand ceea ce ati invatat. Aceasta a treia abordare este cea mai eficienta pentru a va ajuta sa deveniti un sprijinitor mai bun al semenilor.
Nu trebuie sa presupunem ca invatam sa fim sprijinitori eficienti ai semenilor prin simpla citire a unei carti, dupa cum nimeni nu poate invata sa cante la pian sau sa inoate citind o carte. Ajutarea oamenilor implica interactiune cu altii. Cei mai buni sprijinitori ai oamenilor sunt cei care isi exerseaza abilitatile de sustinere si care sunt implicati in vietile altora. Pe masura ce vei citi urmatoarele pagini, vei observa ca nu intalnesti foarte des cuvantul consiliere. Consilierea este un cuvant bun si o buna parte din lucrarea laicilor este consiliere. Dar prefer sa rezerv cuvantul consiliere pentru acei oameni care sunt educati special pentru profesiile de sprijinire a oamenilor si care isi concentreaza atentia asupra ajutarii oamenilor cu probleme personale. Expresia sprijinirea semenilor sugereaza un domeniu mult mai larg. Sprijinitorii semenilor vorbesc cu ceilalti fata in fata despre problemele lor, dar ajutarea oamenilor trece dincolo de aceasta si este compatibila cu termeni precum ingrijire, incurajare, implinirea nevoilor, cautare, sustinere sau ajutor prietenesc. Multi dintre noi nu vom deveni niciodata consilieri; insa toti suntem chemati sa fim sprijinitori ai semenilor.
La fel ca editia anterioara, si aceasta editie revizuita se intemeiaza pe convingerea ca sprijinirea semenilor (ca si consilierea crestina) trebuie sa se fundamenteze pe Biblie, Cuvantul lui Dumnezeu, si trebuie sa fie in acord cu Marea Trimitere, prin care Isus le-a poruncit urmasilor Sai sa faca ucenici din toate natiunile. Atat de relevant este conceptul uceniciei incat il vom discuta inca din primul capitol.
Aceasta nu presupune ca sprijinitorii competenti ai semenilor vor ignora tehnicile psihologiei, psihiatriei sau ale altor domenii de ajutorare a oamenilor. Nu incercam nicidecum sa discreditam profesia de consilier sau sa sugeram ca nu am avea nevoie de consilieri bine pregatiti. Ma numar si eu in randul celor care se numesc consilieri profesionisti si ii respect pe multi dintre colegii mei. In acelasi timp recunosc (dupa cum recunosc si multi dintre colegii mei de breasla) ca multi oameni pot fi sprijinitori eficienti ai semenilor in pofida faptului ca instruirea lor formala este putina sau chiar absenta. Aceasta carte este scrisa pentru a-i ajuta -- pentru a te ajuta -- sa fie sprijinitori mai buni ai semenilor si sa desfasoare aceasta lucrare cu o mai mare abilitate si eficienta.
Multi oameni, indeosebi sotia mea, Julie, au manifestat un spirit de sprijinitori ai oamenilor fata de mine in timp ce munceam la aceasta carte. In plus, apreciez profund prietenia neintrerupta a lui Lawrence Tornquist, care a adus o contributie semnificativa la prima editie a acestei carti. Le multumesc fiicei mele Lynn Collins, care a introdus portiuni din paginile ce urmeaza (scutindu-ma astfel de o parte din timpul petrecut in fata computerului) si lui Timothy Clinton si Ron Beers, care m-au incurajat sa fac aceasta revizuire a cartii. Joy Olson, asistenta mea pe linie administrativa, are o expertiza psihologica si abilitati relationale care m-au protejat de intreruperi si au contribuit in multe feluri la completarea acestui proiect. Tin sa aduc multumiri speciale lui Brett Helvie, care m-a ajutat in cercetarea pentru aceasta carte, a scris majoritatea intrebarilor de studiu, a lucrat cu mine la redactarea programului de instruire, mi-a oferit observatiile sale asupra manuscrisului rescris si a pregatit indexul. De-a lungul anilor am prezentat multe dintre conceptele urmatoare in fata multor ascultatori din America de Nord si de peste ocean. Sunt recunoscator pentru raspunsurile pe care le-am primit din partea acestor oameni, a studentilor, a celor ajutati si a altora care mi-au scris despre sprijinirea oamenilor.
Multi dintre acesti anonimi m-au ajutat sa imi imbunatatesc ideile initiale si au facut ca aceasta carte sa fie mai buna decat cea care a aparut inainte. Poate ca prima editie avea nevoie, totusi, de niste reparatii!
Sper ca paginile urmatoare sa fie interesante si utile. Mai presus de toate, ma rog ca aceasta carte sa te ajute sa devii un sprijinitor al semenilor mai bine echipat pentru a-L sluji pe Cristos ajutandu-i pe altii.
Editura: Imago Dei
Numar de pagini: 287
ISBN: 978-606-92346-8-6
Dimensiune coperta: 14,5 x 20,5 cm
Tip coperta: brosata
An aparitie: 2011
Traducere: Lucian Ciupe