Pentru multe biserici din zilele noastre, muzica a devenit factorul cel mai important atat in modul lor de inchinare, cat si in incercarile de a-i evangheliza pe cei necredinciosi.
Inspirandu-se din propria sa experienta ca fost lider de inchinare, Dan Lucarini pune sub semnul intrebarii folosirea muzicii contemporane in inchinarea pe care o oferim Domnului si Mantuitorului nostru Isus Cristos si explica motivele pentru care multe biserici s-au lasat inselate cand au acceptat sa foloseasca mijloace tot mai lumesti pentru a-i castiga pe cei pierduti. Autorul a experimentat la prima mana felul in care accentul asupra muzicii si mai cu seama miscarea spre muzica rock au produs diviziuni in biserica si au deviat esenta inchinarii de la Domnul inspre noi insine.
Rezumatul de fata, scris cu afectiune si din suflet, are ca scop evidentierea acestor pericole si sustinerea bisericilor in incercarea lor de a stopa aceasta tendinta si de a-L aseza pe Dumnezeu in centrul inchinarii noastre.
Dan Lucarini ne indeamna sa ne avantam in batalia cu marea problema care bantuie bisericile din intreaga lume. Diagnosticele si retetele prescrise de el ii vor deranja pe unii, nu datorita tonului sau (el e plin de dragoste, dar ferm in toate situatiile), ci pentru ca atinge un nerv foarte sensibil al bisericii evanghelice conservatoare. Toate problemele aduse in discutie sunt luate din situatii reale, iar atentionarile sale sunt de actualitate. Daca te consideri "traditionalist" in modul tau de abordare a inchinarii si a muzicii din biserica, Lucarini iti pune la dispozitie o sinteza pentru aproape toate situatiile cheie care trebuie analizate de catre biserica pentru a determina utilitatea noilor forme muzicale. Daca te consideri "contemporan" in perspectiva pe care o ai asupra inchinarii, Lucarini iti lanseaza cateva intrebari la care ar trebui sa vii cu raspunsuri biblice inainte de a antrena biserica intr-o directie noua in cadrul laudei sale in comun.
-- J. Ligon Duncan III, PhD, Pastor, First Presbyterian Church, Jackson, Mississippi, SUA, Profesor la Reformed Theological Seminary in consiliul Alliance of Confessing Evangelicals
Sinceritatea cu care autorul ne impartaseste experienta sa spirituala si muzicala pregateste terenul pentru analiza sa asupra problemei majore din bisericile de astazi... Stilul direct si lipsit de compromis al lui Lucarini este rafinat de un spirit gratios, preocupat doar de gloria lui Dumnezeu. Acest aspect nu este nicaieri mai evident ca in studiul pe care il face asupra subiectului despre inchinarea si slujirea bisericii.
-- John Blanchard
Dan Lucarini este in prezent un om de afaceri care locuieste in Colorado impreuna cu sotia sa, Judy, si cu cei trei copii ai lor. A fost lider de inchinare in mai multe biserici evanghelice din SUA si cantaret de muzica rock, precum si autorul melodiei si textului multor cantece.
Cuprins
Prefata
1. Salvarea fluturilor din furtuna
2. Povestea mea
3. Marea minciuna
4. Care este adevarata "inima a inchinarii"?
5. Vreau MTV-ul meu!
6. Seducerea sfintilor
7. Dezbinarea bisericilor
8. Nu este aceasta doar o chestiune de preferinta si gust personal?
9. Nu este muzica amorala?
10. Dar Dumnezeu a creat muzica - nu este orice stil de muzica bun in esenta lui?
11. Arata-mi unde scrie in Biblie ca muzica rock este gresita
12. Nu ne invata Biblia ca putern folosi toate lucrurile pentru a-i castiga pe oameni?
13. N-ar trebui tratata diferit muzica de lauda?
14. Nu au folosit Martin Luther si fratii Wesley muzica contemporana in biserica?
15. Nu este mai usor de cantat MCC decat cantarile traditionale?
16. Nu foloseste Dumnezeu MCC pentru a-i mantui si a-i uceniciza pe tineri?
17. Pe panta alunecoasa a programelor combinate
18. Atunci cum sa ne inchinam impreuna?
19. Cum alegem o muzica potrivita pentru serviciile divine?
Concluzii
Prefata
Muzica a fost adeseori o tematica disputata in viata bisericii crestine si probabil ca acest subiect nu a fost niciodata mai controversat decat in ultimii cincizeci de ani.
De o parte a spectrului se gasesc cei care ne spun ca singurele cuvinte care ar trebui cantate in biserica sunt cele care formeaza Psalmii Vechiului Testament - si ca ei trebuie cantati fara vreun acompaniament muzical. De cealalta parte sunt cei care spun ca orice tip de muzica - rock, pop, jazz, punk, country si western, rap sau orice ii "entuziasmeaza" pe oameni este perfect legitim pentru folosirea in inchinare si in evanghelizare.
Dan Lucarini nu s-a apropiat niciodata de prima din aceste extreme, dar a fost la mica distanta de a doua, iar aceasta carte este scrisa din experienta implicarii sale adanci pe scena muzicii moderne, seculare si de alt fel.
Calatoria spirituala si muzicala impartasita cu sinceritate de autor pregateste calea pentru evaluarea a ceea ce el vede ca fiind o problema majora in biserica de astazi - si astfel este si mai dificil de negat ca el este pe drumul cel bun.
Fara indoiala ca aceasta carte ii va deranja pe multi, dar stilul direct si intransigent al lui Lucarini este imbracat intr-un duh bland, preocupat de nimic altceva decat de gloria lui Dumnezeu. Acest lucru nu este nicaieri mai evident ca in abordarea calda si inteleapta a subiectului inchinarii si lucrarii.
John Calvin a scris candva: "Stim din experienta ca muzica are o putere secreta si aproape incredibila de a ne misca inimile." Reformatorul avea dreptate - si de aceea ar trebui sa acordam folosirii ei in biserica o atentie serioasa si indreptata asupra lui Dumnezeu. Ma rog ca aceasta carte sa ne ajute sa facem asa.
-- John Blanchard