Costul uceniciei, penultima carte antuma a lui Dietrich Bonhoeffer, constituie o analiza lucida a harului ieftin, caracterizat de autor drept dusmanul de moarte al bisericii noastre. Desi profund ancorata in realitatile sumbre ale Germaniei interbelice, analiza necrutatoare a autorului si-a depasit cu mult epoca, intrand, astfel, in repertoriul spiritualitatii crestine fara varsta.
Harului ieftin (principala maladie spirituala care il preocupa), Bonhoeffer ii opune fara ezitare harul costisitor - chemarea lui Hristos, pentru care ucenicii parasesc mrejele si Il urmeaza. Cu referire la aceasta chemare, Bonhoeffer scria, in mod profetic: Cine paseste pe drumul uceniciei se supune mortii lui Isus, isi da viata lui mortii. [...] Fiecare chemare a lui Hristos duce la moarte. Desigur, autorul avea in vedere omorarea omului nostru vechi, care are loc prin chemarea facuta de Isus, dar, pentru el, afirmatia s-a dovedit adevarata nu doar la nivel launtric, ci si la nivelul intregii sale existente: Bonhoeffer a pasit el insusi in partasia martiriului, fiindca a refuzat radical compromisul cu regimul national-socialist aflat la putere in Germania.
Costul uceniciei, scrisa in mare parte sub forma unui comentariu la Predica de pe Munte, respira o mare prospetime spirituala, datorita faptului ca, in viata autorului, harul si ucenicia s-au ingemanat indisolubil. Bonhoeffer scrie cu fervoare, polemizand, nu de putine ori, cu establishment-ul teologic al vremii sale. Retorica sa nu este insa un exercitiu al teologului de fotoliu, ci expresia pasiunii ucenicului care a primit harul costisitor.
Un comentariu deosebit de apreciat al Predicii de pe Munte, avand ca tema centrala diferenta dintre harul ieftin si harul costisitor - chemarea lui Hristos, pentru care ucenicii parasesc mrejele si Il urmeaza.
Dietrich Bonhoeffer (1906--1945), pastor si teolog luteran educat la Tubingen, Berlin si New York, a lasat o bogata mostenire teologica, publicata mai ales postum. S-a dovedit inflexibil in relatia cu partidul nazist, care a incercat sa alinieze Biserica Evanghelica la propriile scopuri politice. Aparator neobosit al cauzei Bisericii Marturisitoare, n-a ezitat sa pregateasca pastori in clandestinitate, la Finkenwalde (astazi, Szczecin-Zdroje, Polonia) sau in diverse localitati din Pomerania. Pentru implicarea in rezistenta antinazista, a fost intemnitat si condamnat la moarte prin spanzurare. Executia a avut loc la Flossenburg, la 9 aprilie 1945, cu o luna inainte de capitularea Germaniei.
Grupuri tinta:
- Crestini practicanti dornici sa mediteze asupra invataturilor profunde ale Predicii de pe Munte vazute prin ochii unui martir al secolului XX
- Preoti, pastori si predicatori
- Studenti la seminarii si institute biblice
Cuprins
Abrevieri
Nota editorului
Prefata la editia in limba romana
Repere cronologice
Prefata autorului
Partea I
1. Harul costisitor
2. Chemarea la ucenicie
3. Ascultarea simpla
4. Ucenicia si crucea
5. Ucenicia si individul
6. Predica de pe Munte
Matei 5: Despre "extraordinarul" vietii crestine
Fericirile
Comunitatea vizibila
Dreptatea lui Hristos
Fratele
Femeia
Sinceritatea
Razbunarea
Dusmanul -- "extraordinarul"
Matei 6: Despre caracterul ascuns al vietii crestine
Dreptatea infaptuita in ascuns
Rugaciunea facuta in ascuns
Caracterul ascuns al vietii evlavioase
Simplitatea vietii lipsite de griji
Matei 7: Separarea comunitatii ucenicilor
Ucenicul si cei necredinciosi
Marea separare
Concluzie
7. Mesagerii
Secerisul
Apostolii
Lucrarea
Suferinta mesagerilor
Hotararea
Rodul
Partea a II-a
Biserica lui Isus Hristos si ucenicia
8. Preliminarii
9. Botezul
10. Trupul lui Hristos
11. Comunitatea vizibila
12. Sfintii
13. Chipul lui Hristos
Postfata la editia in limba germana
Bibliografie
1. Bibliografie folosita de Bonhoeffer
2. Bibliografie folosita de editorii germani
3. Bibliografie selectiva despre Costul uceniciei
Indice tematic
Indice de referinte biblice
Indice de persoane
Informatii conformitate produs