Fuga de libertate

Erich Fromm
35,00 Lei
În ultimele secole, omenirea a evoluat spectaculos la nivel intelectul și tehnic. Numai că, în planul dezvoltării emoționale, a rămas cu multe veacuri în urmă, susține Fromm. Cum se explică și cum poate fi soluționat acest decalaj socio-istoric dintre minte și inimă?
Momentan indisponibil

Durata de livrare: 24 ore

Cod Produs: 8725 Ai nevoie de ajutor? 0749105923
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
În ultimele secole, omenirea a evoluat spectaculos la nivel intelectul și tehnic. Numai că, în planul dezvoltării emoționale, a rămas cu multe veacuri în urmă, susține Fromm. Cum se explică și cum poate fi soluționat acest decalaj socio-istoric dintre minte și inimă?

Făcând apel la date din istorie, psihologie socială și psihanaliză, prezentul volum descrie modul în care destrămarea lumii medievale, cu ierarhiile sale stabile și securizante, a adus lumii occidentale moderne un confort material și o democratizare nesperate, însă cu prețul unei anxietăți venite din izolarea socială, din dezrădăcinare. În acest context, „fuga de libertate" devine o falsă soluție la alienare, prin care omul zilelor noastre e tentat să-și cedeze libertatea unor regimuri autoritariste, care, deși îl transformă într-o marionetă, îi oferă un sentiment de apartenență și de siguranță.

Ca antidot la înregimentare și extremism, Fromm mizează pe conștientizarea resorturilor existenței noastre sociale, proces care ne poate face mai maturi la nivel afectiv și mai autonomi în gândire. 

Erich Fromm (1900–1980), sociolog și psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. Din cărțile sale traduse la Editura Trei, amintim: Arta de a iubi, Budismul Zen și psihanaliza, Arta de a fi, Anatomia distructivității


Fuga de libertate apare atunci când eul se dovedeşte prea slab - sau prea slăbit - pentru a-şi mai asuma răspunderea propriilor alegeri, renunţând ca atare la puterea de decizie. Fromm vede în această capitulare o trăsătură inaugurală pentru ceea ce el numeşte caracter autoritar sau sado-masochist.
- Dorin Liviu Bîtfoi - România literară


Numai dacă omul va stăpâni societatea și va subordona angrenajul economic scopurilor fericirii umane, și numai dacă va participa activ la procesul social, va putea să învingă ceea ce îl duce acum la disperare — singurătatea lui și sentimentul de neputință. 
Erich Fromm


Cuprins


Cuvânt-înainte I 
Cuvânt-înainte II 

I. Libertatea - o problemă psihologică? 
II. Apariția individului și ambiguitatea libertății 
III. Libertatea în epoca Reformei 
1. Contextul istoric medieval și Renașterea 
2. Perioada Reformei 

IV. Cele două aspecte ale libertății pentru omul modern 
V. Mecanisme de evadare 
1. Autoritarismul 
2. Distructivitatea 
3. Conformismul de automat 

VI. Psihologia nazismului 
VII. Libertatea și democrația 
1. Iluzia individualității 
2. Libertatea și spontaneitatea 
Apendice. Caracterul și procesul social 

Editura: Trei

Numar de pagini: 302

ISBN: 978-606-719-651-1

Dimensiune coperta: 20 x 13 cm

Tip coperta: brosata

An aparitie: 2016

Traducere: Cristina Jinga

Scrie un review


Suport clienti L-V: 9:00-18:30 I S: 10:00-14:00 I D: Inchis

0749105923 office@gramma.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!