Doctrinele par, uneori, lipsite de relevanta. Cei mai multi oameni se speria la auzul cuvantului doctrina. Adesea, doctrina ii trimite cu gandul fie la ceva neinsemnat, fie la ceva greu de inteles. Nu de putine ori, doctrina trezeste, in mintea celor mai multi, imaginea unor teologi incrancenati, care se cearta fara nici un rost, incercand sa patrunda sensul unor cuvinte. Multi crestini din zilele noastre sunt de parere ca doctrina este un lucru lipsit de importanta pentru credinta si viata crestina. Aceste probleme sunt reale, nu sunt nascociri fanteziste. Esenta crestinismului nu este - si nu a fost niciodata - combinarea corecta a unor cuvinte! Esenta crestinismului este intalnirea cu Dumnezeul cel viu si plin de dragoste. Dar, daca vrem sa vorbim despre Dumnezeu, daca vrem sa impartasim altora experientele cu El sau daca incercam sa explicam de ce Domnul Isus Hristos este atat de important, vom sfarsi prin a face afirmatii doctrinare.
In Doctrina crestina, Alister McGrath isi propune sa analizeze si sa explice scopul si locul doctrinei crestine. El ne convinge ca doctrina este reflectia responsabila si ascultatoare a bisericii asupra tainelor credintei. Doctrina apara credinta crestina de toate interpretarile incorecte si incoerente ale identitatii si ale chemarii ei si ofera credinciosilor un cadru de interpretare a aspectelor ambigue ale experientei umane. Doctrina este rezultatul firesc al gandirii crestine despre tainele credintei. De asemenea, doctrina permite interpretarea si transformarea aspectelor ambigue ale experientei umane in lume. Doctrina este cea care deschide calea formarii unei conceptii despre lume, pe baza careia pot fi transformate atitudinile crestinilor si poata fi abordata o gama larga de probleme sociale, spirituale, etice si politice.
Doctrina crestina ne ajuta sa vedem ca doctrina detine cheia viitorului credintei crestine in lumea moderna. Biserica nu poate gandi - si actiona nici atat - fara sa-si intemeieze ideile si actiunile pe un fundament doctrinar.
Alister McGrath (D. Phil.), s-a nascut in Belfast, Irlanda de Nord, in 1953. Studiaza matematica, fizica si chimia aplicata, iar din 1975 devine cercetator in biofizica moleculara la Departamentul de Biochimie al Universitatii Oxford, absolvind in paralel Oxford University Final Honour School of Theology. In 1977 dobindeste titlul Oxford D. Phil, pentru cercetare in domeniul stiintelor naturale, dupa care preda o vreme teologia la Colegiul Sf. loan, Universitatea Cambridge. In 1983 este numit lector de doctrina crestina si etica la Wycliffe Hall, Oxford, devenind si membru al catedrei de teologie a Universitatii Oxford, iar in 1993 este ales lector universitar cercetator. In acelasi an, devine profesor de teologie sistematica la Regent College, Vancouver, Canada. In 1995 este ales decan la Wycliffe Hall, iar din 1999 primeste titlul de profesor universitar de teologie istorica in cadrul Universitatii Oxford. In 2001 dobandeste titlul Oxford Doctorate of Divinity pentru cercetare in domeniul teologiei istorice si sistematice. In 2005 este ales membru al Royal Society of Arts. Printre cartile care i-au adus un prestigiu deosebit in randul crestinilor se numara Iustitia Dei: o istorie a doctrinei crestine a justificarii, Teologia crestina, Teologia crucii in scrierile lui Luther.
Cuprins
Prefata
1. Introducere
PARTEA I — CE ESTE DOCTRINA CRESTINA?
2. Prezentarea lucrurilor asa cum sant: doctrina si descrierea
3. Cum Ii raspundem lui Dumnezeu: doctrina si revelatia
4. Intelectul si sentimentele: doctrina si experienta
5. Credinta si apartenenta: doctrina si identitatea crestina
PARTEA II — DE CE ESTE IMPORTANTA DOCTRINA CRESTINA?
6. Doctrina si credinta
7. Doctrina si viata crestina
8. Exista crestinism fara doctrina?
9. Coerenta doctrinei si provocarea ereziei
10. Intelegerea doctrinei: descoperirea crezurilor
PARTEA III — EXAMINAREA UNOR DOCTRINE FUNDAMENTALE
11. Persoana lui Isus Hristos
12. Lucrarea lui Isus Hristos
13. Trinitatea
Concluzie
Bibliografie
Scrie un review
Review-ul a fost trimis cu succes.